Imperii, sclavi si arme letale

Recenzie de carte

„Blestemul Câștigătorului” -- Marie Rutkoski


Titlu: Blestemul câștigătorului
Autor: Marie Rutkoski  
Apariție: 23 mai 2016
Nr. pagini: 368
Tip copertă: broșată
Editura: Corint, colecția Leda Edge






Descriere:

Într-un imperiu care se desfată cu războaie și cu înrobirea celor învinși, Kestrel, fiica unui general, are doar două posibilități: să se înroleze în armată sau să se căsătorească. Dar lumea îi este dată peste cap atunci când își întâlnește sufletul-pereche – un sclav ai cărui ochi par să sfideze întreaga lume. Urmându-și instinctul, sfârșește prin a-l cumpăra pentru o sumă imensă de bani. Însă băiatul deține un secret, iar Kestrel află în curând că prețul pe care l-a plătit pentru o altă ființă umană e mult mai mare decât și-ar fi putut imagina.

SĂ CÂȘTIGI CEEA CE-ȚI DOREȘTI S-AR PUTEA SĂ TE COSTE TOT CEEA CE IUBEȘTI.


Părerea mea:

A trecut ceva timp de când am citit-o și acum îmi este așa de greu să vorbesc despre ea, dar voi încerca să îmi adun gândurile și să aștern aici gândurile despre această capodoperă.

Da, a fost o lectură absolut minunată, care m-a ținut cu sufletul la gură încă din primele pagini până la finalul romanului. Este scrisă cu o măiestrie deosebită, autoarea folosind în cantități numai bune părțile descriptive, cele narative și cele de dialog. Le îmbină într-un mod aparte, care nu îți dă senzația aia de plictiseală de la prea multă descriere, care te face să sari rânduri, dar nici nu te bagă într-o stare de alertă maximă în care trebuie să recitești anumite secvențe pentru a înțelege ce a vrut cu adevărat să spună.

Când am citit prima oară descrierea, și din primele pagini, părea un pic clișeică (și mi se părea că seamănă un picuț cu „Elias și spioana cărturarilor”, dar nu pot spune asta pentru că depinde de care din ele citești prima), dar m-am înșelat, pentru că este cât se poate de originală.

Povestea o are în prim plan pe Kestrel, fiică a unui mare general din societatea valoriană și o adolescentă rebelă, care nu știe exact ce să facă cu viața ei. Tradiția poporului ei spune că, la împlinirea vârstei de 18 ani, fetele trebuie să se înroleze în armată sau să se căsătorească, dar Kestrel nu vede în nici una din aceste variante un viitor. 

Toată viața ei este însă dată peste cap când în viața ei apare un băiat herran. 

Arin este un om sigur pe el, cu principii de viață bine stabilite și un caracter puternic. Deși este sclav, nu se lasă călcat în picioare și singurul lucru care îl poate doborî este trecutul. Întâlnindu-se cu Kestrel, o parte din el încearcă să rupă barierele pe care și le-a pus, dar rămâne, prin toate situațiile prin care trece, stăpân pe sine însuși.

Chiar dacă toate lucrurile par să fie simple coincidențe, totul este întotdeauna coordonat de cineva, persoane mai mult sau mai puțin evidente. Una din ideile transmise de acest roman este că niciodată lucrurile care au loc în viață nu sunt întâmplătoare. Și, cel puțin unele din întâmplările din „Blestemul Câștigătorului”, au fost foarte neașteptate și au avut în spate oameni la care nici nu te puteai gândi. 

Încă de la intrigă, ritmul poveștii oscilează între calm și rapid. Dar indiferent cum narează autoarea, cartea te ține în suspans la fiecare cuvânt și te face să vrei să o termini cât mai repede. (și acum aștept următorul volum cu atâta nerăbdare..)

O lectură absolut fabuloasă, din toate punctele de vedere, cu o poveste originală, personaje deosebite și o scriitură aproape perfectă, pe care v-o recomand cu căldură!


Notă:

Comentarii

S-ar putea să îți placă și:

Provocare de lectură || ianuarie-iulie 2018

Planuri pentru 2018